Rothem's Harmonie


Ga naar de inhoudsopgave

Actueel nieuws

 

Rothem’s Harmonie viert voorjaar met vrolijk matinee-concert
Op zondag 14 april a.s. organiseert Rothem’s Harmonie haar lenteconcert, dat volledig bestaat uit goed in het gehoor liggende luistermuziek. Vanaf 15.00 uur (zaal open 14.30 uur) kunt u in gemeenschapshuis De Koel, -dat zoals ingewijden al gezien hebben sinds kort een frisse make-over gehad heeft-, genieten van een afwisselend programma vol lentekriebeldeuntjes.


Tijdens dit concert is het Eurode Saxofoon kwartet bij ons te gast. Uit de naam van dit ensemble valt af te leiden dat deze muzikanten afkomstig zijn uit het “Land van Rode”, oftewel het grensgebied tussen Kerkrade en Herzogenrath. Deze ervaren muzikanten hebben hun muzikale “roots” in Harmonie St. Aemiliaan Bleijerheide. Deze groep speelt al maar liefst 18 jaar in de originele bezetting van Hans Zegers (sopraan), Harry Thoren (alt), Heinz Kebeck (tenor) en Jo Mijnes (baritonsax).

Het repertoire van de saxofonisten bestaat uit een gevarieerde mix van jazz, klezmermuziek, licht klassiek werk en de Top-2000 Topper “Halleluja” van Leonard Cohen. Onze harmonie heeft de afgelopen maanden onder leiding van Theo Schreurs hard gewerkt aan het doorontwikkelen van de orkestklank. Er staat fijn repertoire op het programma, waaronder het zwoele Spaanse “La Leyenda del Beso”, de popmedley “Shrek Dance Party” en een echte blaasmuziek compositie die Johan de Meij heeft geschreven naar aanleiding van de “Lord of the Rings”-trilogie.

 

“Vuurdoop” Rothem’s Harmonie tijdens Nieuwjaarsconcert
Rothem’s Harmonie organiseert op zondag 6 januari 2019 vanaf 19.00 uur haar traditionele Nieuwjaarsconcert in gemeenschapshuis De Koel in Rothem. Vanaf 18.30 uur is de zaal, die dit jaar extra mooi versierd is, geopend voor publiek.

2019De afgelopen maanden is achter de schermen hard gewerkt aan de voorbereiding van deze avond, die in muzikaal opzicht voor iedereen toegankelijke muziek biedt. Dit is het eerste concert dat volledig onder leiding staat van onze nieuwe dirigent, de heer Theo Schreurs. Sinds afgelopen augustus is deze ervaren hafa-dirigent onze muzikale leider en heeft hij samen met de leden van onze muziek­commissie hard gewerkt om nieuw, fris repertoire te programmeren. Tevens hebben wij sindsdien diverse jeugdleden die inmiddels zo ver met hun opleiding gevorderd zijn, dat ze kunnen meespelen in het harmonie-orkest. Onze jongste groep muzikanten staat onder leiding van Helma Heinrichs en zal laten horen en zien hoeveel plezier samen musiceren kan brengen.
KlarinettenNatuurlijk is een Nieuwjaarsconcert niet compleet zonder een mooi, licht klassiek werk. Dit jaar is gekozen voor de Slavische Dans nr.1 van de Tsjechische componist Dvořák, die naar verluidt zelf niet veel op had met moeilijk toegankelijke arrangementen. Zo zou hij in zijn geboortedorp eens tegen de plaatselijke muziekkapel verzucht hebben: “Speel toch alsjeblieft gewone Tsjechische deuntjes, ik kom hier voor mijn rust!”. Aangezien wij de luisteraar ook voldoende gelegenheid willen bieden om al mijmerend bij te komen van de afgelopen drukke decembermaand, spelen wij ook heerlijke Spaanse blaasmuziek, waaronder Valencia Lyria en La Leyenda del Beso. Ook kan er weggedroomd worden naar de wereld van Elven en Hobbits met fragmenten uit “The Lord of the Rings”.
Insiders weten inmiddels dat dit concert een mooie gelegenheid is om elkaar na afloop onder het genot van een drankje het beste toe te wensen voor het nieuwe jaar.
Aangezien wij willen dat onze concerten zo laagdrempelig mogelijk zijn, betaalt u geen entree. Uiteraard wordt een vrije gave wel op prijs gesteld.
Wij hopen u persoonlijk te mogen begroeten op zondag 6 januari a.s.!

 

Start zomertour: over openluchtconcerten, heel veel drank en toch dorst


Nu de zomervakantie er bijna aankomt, zetten de leden van Rothem’s harmonie hun beste beentje voor om met twee bijzondere buitenoptredens een zo groot mogelijk publiek te laten kennismaken met de charmes van eigentijdse blaasmuziek.


Ons eerste concert is op donderdag 28 juni om 19.30 uur op de Markt in Meerssen. Naar aanleiding van de enthousiaste reacties van vorig jaar is er gezorgd voor extra repertoire, zodat het verblijf op een van de gerieflijke terrassen geruime tijd vergezeld gaat van live muziek. Een bijzonder concert, omdat het de laatste keer is dat onze jonge, uiterst getalenteerde, dirigent Ralf Schreurs bij ons op de bok staat. In verband met zijn werkzaamheden als beroepsmuzikant bij defensie kan hij niet meer voldoende repetities leiden en gaat hij helaas afscheid nemen van “zijn” eerste harmonie-orkest.


Traditiegetrouw sluiten wij het seizoen op zondag 8 juli af bij Uitspanning De Nachtegaal. Het Renders zomerconcert staat dit jaar mede in het teken van een bijzonder uitwisselingsproject; hierover leest u de volgende week nog meer. Zoals altijd begint het concert om 15.00 uur en loont het de moeite om op tijd te komen voor de beste plekjes!
Alhoewel veel van onze activiteiten, zoals deze concerten, voor eenieder gratis toegankelijk zijn, zijn met het in standhouden van een muziekvereniging veel kosten gemoeid. In tijden van teruglopende subsidie-inkomsten wordt er hard gewerkt om de clubkas op andere manieren op peil te houden. Onze zomertour startte daarom feitelijk op vrijdag 15 juni, toen een hele bups leden, versterkt met onze vaste top-tappers, familie, vrienden en collega’s richting Landgraaf vertrok om daar onder de bezielende leiding van Jeroen van der Niet een dranktent bij het hoofdpodium van Pinkpop te bemensen.
Veel nieuwelingen in onze Pinkpopcrew kregen meteen een echte vuurdoop: het was de hele dag onafgebroken druk, er werd keihard gewerkt en er ging veel drank over de toonbank, maar er was weinig tijd om zelf wat fris te drinken! Al met al een hele bijzondere Pinkpopdag, waarbij zoals altijd uiterst geconcentreerd gewerkt is om een zo goed mogelijk resultaat voor onze vereniging te behalen. Dankzij de invoering van de consumptie-penningen in plaats van de -bonnen hadden onze vaste bonnentellers dit jaar na Pinkpop vrij.

 

 

Harmonie start voorbereidingen zomertoer
Afgelopen zaterdag verzorgden de Jeugdfanfare van St.Ceacilia Puth, Song of Joy en Rothem’s Harmonie een concert boordevol goed in het gehoor liggende luistermuziek.
De concertavond werd geopend door het jeugdensemble van St.Ceacilia Puth. Deze groep is de kweekvijver van een vereniging die al jarenlang op zeer hoog niveau musiceert en dat was te horen. Onbevangen en met veel flair speelde de jeugdige groep onder de bezielende leiding van “onze”eigen dirigent Ralf Schreurs enkele complete concertwerken, waaronder een eerbetoon aan het werk van Christopher Columbus en het vlotte Tequini, waarbij de jonge trompetsoliste Liz Dobbelstein overtuigde met haar mooie spel.
Song of Joy heeft de oorspronkelijke titel “Jongerenkoor” laten varen en heeft als doelgroep voortaan iedereen die graag samen zingt. Ondanks het feit dat de griep zwaar had toegeslagen in de vocale gelederen, wist Ruud Smeets met de beschikbare leden een boeiend optreden neer te zetten, dat hij zelf op ontwapenende wijze aan elkaar praatte. De vocale kwaliteiten van de groep zijn dik in orde; zelfs bij hele doorzichtige nummers als “Calm after the Storm” van The Common Linnets, bleef het koor kraakhelder en vol overtuiging zingen. Bijzonder was ook de inbreng van het eigen combo, dat elk nummer passend begeleidde op gitaar en keyboard. Bij het welbekende “Sierra Madre” werd een passende accordeon-omlijsting gespeeld en deed de hele zaal lekker meezingen en meedeinen.
Vervolgens werd het podium vrijgemaakt voor ons eigen harmonieorkest, dat onder leiding van Ralf Schreurs hard gewerkt heeft aan het verbeteren van het muzikale peil en het inpassen van de jongste generatie muzikanten. Tijdens de uitvoering bleek dat dit laatste wonderwel geslaagd is: zowel Aimee (hobo), Tim (trompet) en Eefje (klarinet) speelden hun 1e- en solopartijen uitstekend! Onze slagwerksectie is aangevuld met de veelzijdige slagwerkers Rick en Sander, die op melodisch als ritmisch slagwerk een belangrijke bijdrage leveren aan de motor van ons orkest. Hoogtepunt van het programma was ongetwijfeld lekker in het gehoor liggende maar technisch moeilijke “Second suite for Band” van Alfred Reed, dat onze vereniging voor het eerst in zijn geheel uitvoerde. Door het solo-optreden van Olaf Frijns werd dit definitief de avond van de toptrompettisten: zijn vertolking van “Libertango” maakte veel indruk.
Al met al dus een mooie avond, waar veel voorbereidingen mee gemoeid waren. Helaas stak de publieke belangstelling daar wat schril bij af; misschien is er bij sommige niet-ingewijden sprake van enige drempelvrees. Dat is echter nergens voor nodig! Onze concerten zijn gratis toegankelijk en zijn een mooie gelegenheid om na afloop gezellig na te praten. De programmering is zodanig, dat ook de minder doorgewinterde luisteraar voldoende van zijn gading treft. Onder het motto “de harmonie komt naar u toe deze zomer”, verzorgt onze vereniging de komende periode ook meerdere openluchtconcerten, zodat iedereen op een laagdrempelige manier kan kennismaken met het moois dat het samen musiceren in een blaasorkest te bieden heeft. Houdt de Geulbode de komende periode in de gaten voor nadere informatie!

 

 

Voorjaarsconcert maakt einde aan winterblues
Nadat de winter ons de afgelopen week nog eens flink te grazen heeft genomen, is eindelijk de tijd aangebroken om de komst van de lente te vieren. Natuurlijk vier je dit bij voorkeur samen; het Voorjaarsconcert van Rothem’s Harmonie is daarvoor een uitstekende gelegenheid! Het wordt gehouden op zaterdag 10 maart a.s. in gemeenschapshuis De Koel en begint om 19.00 uur.
Vorige week lieten we u kort kennismaken met onze jeugdige gasten uit Put hen onze gasttrompettist Olaf Frijns; deze week vertellen wij nog wat meer over Song of Joy.
Wist u bijvoorbeeld dat dit koor, dat momenteel onder leiding staat van Ruud Smeets, jarenlang bekend stond als jongerenkoor, maar dat eigenlijk niet meer is? Enige tijd geleden is namelijk besloten om de horizon te verbreden, waardoor het koor toegankelijk is voor iedereen die gezellig samen vlot repertoire wil zingen. Tijdens het concert hoort u een kleine selectie hiervan, waaronder de gezellige meezinger “Sierra Madre”, de gospelklassieker “O happy day” en de Supertramphit “Give a little bit”. Song of Joy beschikt over een eigen combo dat zorgt voor een passende instrumentale omlijsting.
Door de afwisselende optredens van Song of Joy, de jeugdfanfare van Puth en ons eigen harmonie-orkest, zal dit -net als ons meest recente Nieuwjaarsconcert- een avond worden die heel laagdrempelig is en ook voor de iets minder doorgewinterde concertbezoeker voldoende te bieden heeft. Namens al onze gasten en leden nodigen wij u daarom van harte uit om te komen proeven van de verfrissende klanken van het Voorjaarsconcert!

 

 

Rothem’s Harmonie heeft vervroegde lentekriebels

Op 10 maart is er in gemeenschapshuis De Koel een verfrissend voorjaarsconcert. Tien dagen eerder dan het officiële begin van de lente zal het publiek op deze zaterdagavond getrakteerd worden op vrolijke lichte muziek van de jeugdfanfare van Puth, jongerenkoor Song of Joy en Rothem’s Harmonie tijdens dit voorjaarsconcert.


De jeugdfanfare Puth is een jeugdorkest dat werd opgericht in 1990. Dit relatief kleine jeugdorkest (zie foto) streeft naar een voor hen zo hoog mogelijk muzikaal niveau, al staat de gezelligheid en het musiceren met plezier natuurlijk voorop. Voor diegenen die nieuwsgierig zijn en niet tot 10 maart kunnen wachten; kijk eens op youtube: https://www.youtube.com/watch?v=e_NB5rZFVGE

De jeugdfanfare van Puth neemt ons voor de pauze mee naar Zuid-Amerika. Neem 1 deel vermouth,  mix dit met 6 delen tequila met ijs, schijfje sinaasappel erbij en je hebt een prachtige Zuid-Amerikaanse Tequila cocktail. Neem 1 deel solotrompet en mix dit met 3 delen jeugdfanfare en 3 delen sprankelend slagwerk en de dirigent serveert u “Tequini”. Een licht en sprankelend werk dat een genot is om naar te luisteren. Hierbij is een glansrol weggelegd voor Liz Dobbelstein. Verder zal de Jeugdfanfare van Puth onder andere nog “Rumba Nina” en “A western suite” spelen.


Daarna is het de beurt aan Song of Joy. Dit koor behoeft weinig introductie in de gemeente Groot Meerssen. De missen met Song of Joy staan altijd garant voor een sprankelend begin van de kerst, Pasen en andere feestdagen. Maar ook buiten de kerk krijgt Song of Joy de stemming er in. Tijdens de installatie burgemeester van Clermonts enkele jaren geleden kreeg Song of Joy met het lied “Sierra Madre” het voor elkaar dat ”geschunkeld” werd door de raadsleden, griffier en burgemeester Clermonts. Volgende week zullen een tipje van de sluier oplichten omtrent hun programma.
Rothem’s Harmonie zal u meevoeren naar Zuid-Amerikaans sferen met onder andere “Cha-Cha for band”, “Second Suite” en “Libertango” met als solist Olaf Frijns.


Olaf Frijns is ook een van de solisten tijdens deze avond. Olaf is geboren te Heugem en woonachtig in Amby. Hij stamt uit een muzikaal nest. Olaf was een aantal jaren het boegbeeld van de “Hub'n Bub'n” en vormde samen met John Thoma verschillende jaren een bekend instrumentaal duo dat in Limburg naam genoot. Ze maakten samen een aantal cd’s.
Bestuur en leden van Rothem’s Harmonie hopen u op 10 maart in gemeenschapshuis De Koel welkom te mogen heten en u te laten genieten van onze grote hobby: muziek maken! De zaal is open vanaf 18:45 uur, het concert begint om 19.00 uur en de toegang is gratis.

 

 

Rothem’s Harmonie en AmBrass presenteren sprankelend Nieuwjaarsconcert

 

Rothem’s Harmonie opent het nieuwe jaar op zondag 7 januari met een feestelijk concert.   Vanaf 19.00 uur kunnen liefhebbers van toegankelijke muziek terecht in de Koel.
Naast onze eigen leerlingen en leden verlenen de muzikanten van ensemble “AmBrass” hun medewerking aan deze avond. Dit kwintet bestaat uit ervaren muzikanten die op hoog niveau, zoals onlangs nog op het Wereld Muziek Concours in Kerkrade, musiceren.


 

 

Deze kanjers zullen echter in Rothem van hun meest laagdrempelige zijde laten zien.  Met de “Ragtime” kunt u in een wervelende mix van jazz, folk en klassiek horen welke enorme muzikale mogelijkheden deze groep heeft.

Op hun repertoire voor dit optreden staat natuurlijk ook een wals, maar dan wel met een eigen twist.
Het harmonieorkest kiest ook voor toegankelijk repertoire met onder meer een leuke cha cha cha, een vlotte tango en “Fireworks” van Katy Perry. Nieuwsgierig naar de rest van het programma?

 

 

 

 


Trots zijn we op de medewerking van koperensemble AmBrass. Dit kwintet, bestaande uit topamateurmuzikanten, wil de charme van brassmuziek uitdragen naar een groot publiek. In een bezetting van 2 trompetten, 1 trombone, 1 bastuba en “onze” Hans Heinrichs op hoorn wordt bijzonder repertoire gebracht, waarover we de volgende week nog meer zullen schrijven. Het concert is gratis toegankelijk.

 

 

 

 

 

 


Terug naar de inhoudsopgave | Terug naar het hoofdmenu